fbpx

Polp i escamarlans amb pataques i romesco

A aquesta recepta típica de l’Ametlla li hem afegit escamarlans per donar-li varietat. Normalment es fa sense aquests crustaci. El secret, com qualsevol altre plat que dugui pop, és que aquest quedi ben tou.

Abans el polp es “blaquejava”, ja que la seva carn és molt dura i s’havia d’assegurar que quedés tou a l’hora de menjar-lo. Per fer-ho es lligava a un cap i es llençava contra coberta vàries vegades. Avui ja no cal. Només amb congelar-lo i coure’l és suficient.

(recepta extreta del receptari la cuina tradicional de la Cala)

Ingredients:

1kg-1,5 kg de polp roquer

300 grams d’escamarlans

1 ceba

4 patates

1 got de vi blanc

1 tomàquet madur

1 nyora

8 ametlles torrades

1 llesca de pa fregit

2 alls

fulla de llorer

oli

sal

Elaboració:

Es netegen bé les bosses dels polps. Es posa a bullir en una olla gran amb sal, i quan arrenqui el bull s’hi posa el polp. Quan es para el bull es retira el polp de l’olla, esperant que l’aigua torni a bullir. Llavors es tornar a posar el polp i repetim el procés fins a 3 vegades. Després es deixa amb l’olla tapada coent-se fins que quedi tou. Per comprovar-ho punxem el polp en la seva part més gruixuda. Una vegada cuit, el polp es deixa refredar i es reserva una mica de caldo de coure’l.

Es fregeix la llesqueta de pa i es reserva.

En el mateix oli es fregeixen els alls tallats a làmines i quan comencin a agafar color s’hi afegeix la ceba tallada a juliana, es remena i s’incorpora la nyora que s’haurà hidratat amb aigua bullint i els tomàquets a trossos.

Quan les verdures estan ben cuites es treuen i es piquen al morter juntament amb el pa fregit, les ametlles i es torna a posar a la cassola.

A continuació es tiren les pataques tallades a daus, es donen unes quantes remenades i s’hi tira el got de vi, es deixa que s’evapori l’esperit.

Seguidament s’hi afegeix el suc de coure el polp, de manera que cobreixi les pataques i es deixa coure uns 25 minuts aproximadament.

Passat aquest temps, s’incorpora el polp tallat a trossos i els escamarlans, es rectifica de sal i es deixa coure uns 5 minuts més.

I ja podem servir-nos…