Aquest peix blau ha estat de sempre un dels productes estrella del Delta, sobretot en el seu famós all i pebre. Tot i així “només” fa unes 3 generacions que es pesca, ja que no n’era costum menjar-ne. Es cuina de mil i una formes diferents i en molts països, des del Japó o Corea fins a Holanda o el País Basc. D’holanda n’hem agafat la seva versió fumada per fer-ne una menja excepcional d’anguila, tomata i ceba sobre una torrada. De textura lleugerament greixosa, ens resulta molt diferent a la resta de peix que consumim. Molt saludable pel seu alt contingut d’omega 3.
Receptes d’anguila
Receptes senzilles
Ingredients: llesques de pa, anguila fumada, tomàquet, ceba (opcional), sal i oli.
Elaboració: tallem la tomata a bocins molt petits així com la ceba (si ens volem estalviar feina també podem ratllar el tomàquet). Esmicolem també la anguila fumada i ho barregem tot en un bol juntament amb oli i sal al gust. Ho servim sobre una torrada .
Recepta original: http://lacuinadelolga.blogspot.com/2015/01/tapa-danguila-fumada-amb-oleumflumen.html
Receptes de dificultat mitjana
Ingredients: all, patates, bitxo, pebre vermell i anguila.
Elaboració: fregim l’all i el bitxo en una olla. Quan estan daurats hi afegim aigua i el pebre vermell i portem a ebullició. Posteriorment hi afegim l’anguila i les patates tallades a daus. Deixem 20 minuts de cocció i finalment hi afegim la sal. La salsa ens ha de quedar més aviat espesa.
Recepta original: https://www.gastronosfera.com/ca/tendencies/all-i-pebre-lunic-rival-de-la-paella-es-a-lalbufera-de-valencia
Ingredients: 1kg. anguila, 3gr. grans all, julivert picat, 1 cullerada de pebre vermell, 1 cullerada de farina, 3 tomàquets ratllats, 2 fulles de llorer, 1 got de vi blanc, aigua, oli d’oliva, sal.
Elaboració: fem un sofregit amb l’all, el julivert i el tomàquet ratllat. Quan estigui a punt hi afegim el pebre vermell, la farina, el llorer i el vi blanc. Quan hagi evaporat l’alcohol hi afegim l’aigua i duem a ebullició. Seguidament hi afegim l’anguila a talls i sal i coem durant 20-25 minuts.
Recepta original: https://catalunyacuina.com/peix/anguila-suc
Receptes elaborades
Ingredients: 400 g d’anguila fumada, 14 làmines de pasta wonton, 300 g oli d’oliva verge extra. SALSA JURVERD: 50 g fulles de julivert, 0,5 g fulles de marduix, 1 g fulles de menta, 2 g d’all, 25 g de pa torrat, 50 g d’avellanes torrades pelades, 25 g nous, 2 rovells d’ou dur, 150 g d’oli verge extra, 20 g de vinagre de xerès, 20 g de mel, sal, pebre. SALSA ALMADROC: 250 g formatge manxec semicurat ratllat gruixut, 1 g d’all, 2 rovells d’ou dur, 200 ml d’oli verge extra, sal.
Elaboració: agafem 2 làmines de pasta wonton i apliquem aigua amb un pinzell. Unim les 2 làmines i, amb ganivet, les tallem en 3 parts allargades, com una guillotina, per segellar.
Posem una paella al foc amb oli d’oliva. Quan està calent, hi fregim les coques. Pel contacte amb la calor, les bases es dauren i es bufen. Queden “suflades”. Quan les traiem, les posem sobre paper de cuina mentre es refreden.
Per fer la salsa jurvert, la nit anterior macerem: el pa torrat, les avellanes, les nous, els rovells d’ou dur, l’oli, el vinagre i la mel. En un pot, posarem el que havíem macerat i la resta dels ingredients de la salsa: sal i pebre, el julivert, el marduix, les fulles de menta i l’all. Amb el pímer, ho piquem tot, fins que quedi molt fi. Ho reservem tot en una màniga pastissera.
Per fer la salsa almadroc, triturem amb el pímer tots els ingredients molt fins. El formatge ratllat, l’all, els rovells d’ou dur, l’oli, la sal i el pebre blanc. Reservem en una màniga pastissera.
Tallem l’anguila en 3 daus. Fem la poma a palets, sense pelar i ja podem emplatar.
Posem un punt de salsa jurverd i un altre la d’almadroc al centre del plat. A sobre, hi col·loquem una coca (calcem la coca amb dos palets perquè no voltegi) i sobre la coca estendrem una línia allargada de salsa jurvert i una altra de salsa almadroc sobre tota la coca. A sobre hi col·loquem 3 daus d’anguila, 3 palets de poma, que amanim amb sal i oli, 2 minifulles i 1 pètal.
Recepta original: https://www.ccma.cat/tv3/cuines/recepta/coca-crocant-danguila-jurvert-i-almadroc/8995/